lauantai 31. joulukuuta 2016

Uusi vuosi, uudet kujeet? Tavoitteista ja niiden tärkeydestä


Vuoden päättyessä on luontevaa suunnata katseet tulevaan, tehdä suunnitelmia ja luoda tavoitteita. Jaksan, ehkä kyllästymiseen asti, paasata tavoitteiden tärkeydestä, Ne ovat tärkeitä urheilijoille, kuntoilijoille, tavoitteellisesti harrastaville, ihan kaikille. Mutta miksi?Saara ja pakarat sm-finaalissa 06/16


Tarvitsemme tavoitteita, kun halutaan muuttaa käyttäytymistä ja pyrkiä kohti uutta. Jokainen muutos alkaa taidosta asettaa itselleen motivoivia tavoitteita. Tavoitteet auttavat etenemään oikeaan suuntaan. Tavoitteen olisi hyvä olla realistinen ja konkreettinen, jotta sen/niiden edistymistä voi arvioida. Muista, että tavoitteen tulisi olla kiinni omasta toiminnastasi, silloin pystyt vaikuttamaan siihen itse.  Tavoitetta asettaessa olisi hyvä olla mielessä toimintasuunnitelma, jonka avulla tavoitetta lähdetään saavuttamaan. Matkalla pitää olla paljon pikku askelmia ja välietappeja. Oikeastaan, sen suuren tavoitteen asettamisen jälkeen se pitää unohtaa, ja nauttia matkasta. Eli pienistä askelmista ja välietapeista. Toki se unelmakin pitää olla kirkkaana mielessä. Se pitää pystyä näkemään kristallinkirkkaasti varsinkin silloin, kun ei niin huvittaisi, eikä jaksaisi, kun pään päällä on paikallinen sadekuuro. Ja kun näet tavoitteesi mielikuvissa, tulee sen saada aikaan mielihyvän tunteita, hyviä fiiliksiä. Tuonne mä haluan, eikä mikään voi estää mua!Urheilussa tavoitteenasettelun on todettu olevan yksi tehokkaimmista menetelmistä parantaa suoritusta. Tavoitteet suuntaavat urheilijan huomion ja toiminnan suorituksen kannalta keskeisiin asioihin. Tavoitteet pitävät urheilijan motivoituneena. Ennen tavoitteiden asettamista täytyy tuntea omat vahvuudet ja kehityskohteet. Tavoitteiden tulisi olla myös sopusoinnussa urheilijan omien arvojen kanssa. Eli, istu alas, ota treenipäiväkirja esiin ja kynä käteen. Tavoitteet kannattaa aina kirjata ylös, jolloin niistä tulee konkreettisempia.

Kohti motivoivaa tavoitetta (Arto Pietikäinen 2014)

* Yhdistä tavoitteesi arvoihisi. Miksi juuri tämä tavoite on sinulle tärkeä? Jos huomaat, ettei tavoite edistä arvojesi mukaista elämää, unohda se ja vaihda tavoitetta.

* Aseta vain tarkkaan kuvattuja tavoitteita. Esimerkiksi: aion tehdä enemmän tekniikkaharjoituksia -> teen tekniikkaharjoituksen kerran viikossa. Silloin on helpompi arvioida tavoitteen toteutumista.

* Laadi realistisia tavoitteita. Ota huomioon käytettävissä olevat voimavarasi ja resurssisi. Onko tavoite realistinen juuri nyt ja onko sinulla jo nyt tarvittavat taidot sen saavuttamiseen?

* Aseta tavoitteellesi aikataulu. Milloin otat ensimmäisen askeleen?

Luonnollisesti kaikki tavoitteet eivät toteudu. Silloin tarvitset taitoa käsitellä pettymykset ja asettaa uusia tavoitteita.

"Täytyy hyväksyä, että joskus tulet lyödyksi maahan, etkä saa sitä, mitä halusit. Sitten sinun tulee vain jotenkin säilyttää oma intohimosi" - Hillary ClintonJa mihin liittyy kuva Saarasta ja pakaroista? Meidän tavoitteena oli tänä vuonna sm-finaali ja maajoukkuekarsinnoissa jatkoon pääsy. Päätin uskoa siihen täysin. Aika monta kertaa mielikuvaharjoittelin tuulettamista radan päätteeksi ja palkintopallilla seisomista ilon kyyneleet silmissä. Ei väliä, vaikka pakarat ja vatsa kasvoivat matkan varrella. Kun kesä koitti, me oltiin valmiita. Ja sillä omalla tasollamme päästiin sinne palkintopallille, voitettiin siis itsemme.

Menestyksekästä uutta vuotta 2017 kaikille! <3

ps. Alkuvuoteen lukuvinkiksi kaikille Arto Pietikäinen - Kohti arvoistasi. Suuntaa mielekkäisiin muutoksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti